A kineziológia mint eljárás keletkezése

A kineziológia megalkotója az 1960-as években dr. George Goodheart, foglalkozását tekintve csontkovács volt, miután feltűnt számára, hogy páciensei a kezelés után újra ugyanazzal a problémával jelentkeznek nála. Kidolgozta hát azt a módszert, amellyel az okot kezdte el keresni a panasz megszüntetésére.

Korszakalkotó felfedezésének lényege, hogy a hagyományos manuálterápiás kezelés során a problémát a csontrendszerben diagnosztizálják és kezelik, kiválóan oldva a görcsös izom tónusát, tartós és végleges eredmény azonban csak akkor várható, ha az antagonista izom meggyengült tónusát is helyreállítják. (Az antagonista izomnak alacsony a tónusa, így nem képes megfelelő ellentartó erőt kifejteni, emiatt alakul ki a másik izom görcsös állapota. Eddig azt tanultuk, hogy az izomegyensúly felbomlásának oka az egyik izomban fellépő görcs, de a kineziológiai kutatások azt igazolták, hogy az ok-okozati viszony fordítva is fennállhat: nagyon sok esetben a túloldali izom gyengesége okozza a görcsöt.) Az alacsonyabb tónus kialakulása vezethető vissza az egyént a múltban ért stresszhatásokra. Módszerének lényege, hogy feltárja azt az életeseményt, ahonnan a probléma ered.

Ehhez kidolgozta az izomtesztelést, amely biztos és egyértelmű válaszokat ad a kezelő számára. Az ő koncepcióját felhasználva dr. John Tie az 1970-es években összeállította a Touch for Health (Gyógyító érintés) rendszerét. Azóta a kineziológiának számos különböző, speciális ága fejlődött ki. Magyarországon legelterjedtebb az úgynevezett One Brain irányzat, ami egy gyengéd eszközökkel dolgozó, nagyon hatékony módszer, lelki megközelítésből vizsgálja az egész embert. Az eljárás arra épül, hogy minden, ami történik velünk egészen fogantatásunktól kezdődően, hatással van további életünkre.

De lássuk tovább:

Ami a kineziológiai oldás alatt történik

Miben segít a kineziológia?

Mennyi kezelésre lehet szükség?

Mennyi időbe és pénzbe kerül egy kezelés?