Kapcsolódó témák

Itt gyűjtöm össze a lehetséges kapcsolódó témákat, ami lényegében a test és a tudat összefüggéseiről, kapcsolatairól, elválaszthatatlanságáról szól. Vagy egyszerűen csak rávilágít, hogy lelkünk gyógyításával, életmódunk, szemléletünk megváltoztatásával milyen problémákat kerülhetünk, kerülhetnénk el.

5.)
Nem tudok teherbe esni, de nem vagyok meddő!
http://divany.hu/intim/2010/08/02/nem_tudok_teherbe_esni_de_nem_vagyok_meddo/?rnd=792

Napjainkban minden tizedik pár fogamzási problémákkal küzd, ám mielőtt meddőnek bélyegeznénk őket, fontos tisztában lenni azzal, mit is jelent ez a fogalom. A testi tünetekhez ráadásul gyakran társulnak lelki okok, ezekről kérdeztük Higi Verát, pszichológus szakértőnket.

Mire használjuk fogamzóképes éveinket?

A mai kor embere azt tanulta, hogy mindent elérhet, ha megküzd érte. A modern nő teszi is a dolgát, képzi magát, munkát szerez, majd karriert épít. Így fordulhat elő, hogy akár 20 fogamzóképes éven keresztül védekezik, majd amikor valamikor harmincas évei elején, vagy derekán elsüti a babavállalás startpisztolyát, már sokkal nagyobb lelki nyomás nehezedik rá, ha nem következik be azonnal a gyermekáldás. Ilyenkor váratlanul érheti, ha a természet türelemre inti. Mondhatjuk-e, hogy nehezebb dolga van, mint elődeinek? Tény, hogy több döntést kell meghoznia élete során, emellett nagyszüleivel ellentétben nincs 20 éve arra, hogy kivárja, amíg természetes úton megfogan, viszont nagy öröm lehet számára, hogy gyermekei közül nagy eséllyel mindegyik megéli a felnőttkort.

Legalább annyi a problémás férfi is

Érdekes jelenség, hogy a meddőséget általában a nőhöz kötik, bár a férfiaknál ugyanolyan arányban fordul elő. Ez talán azért is érthető, hiszen a megfoganás után a nő az, aki a gyermek két lábon járó bölcsője, az ő testén látszanak a változások. Ugyanakkor, szintén a nő kényszerül minden egyes hónapban szembesülni menstruációja révén azzal, ha mégsem jön létre a kívánt gyermekáldás.

Míg a szexuális problémák esetében a férfi tünete a látványos, a fogamzási problémák esetében a női testen látszik, vagyis éppen, hogy nem látszik a kívánt változás. Így a nő általában nagyobb szorongással éli meg a gyermekáldás elmaradását, míg a szexuális problémákat inkább a férfiak tekintik saját kudarcuknak. Emellett egy nőnek azt is végig kell néznie, ahogy kortársai – akiket esetleg saját magánál sokkal kevésbé tart anya típusnak – termékenyebbnek bizonyulnak, mint a Nílus völgye. Nem csoda tehát, hogy ennek a helyzetnek az érzelmi hozadéka a remény mellett gyakran a düh és frusztráció.

Félelmek a háttérben

A háttérben szereplő testi és lelki okok gyakran elválaszthatatlanok egymástól, az esetek 25%-ban azonban nem találnak semmiféle biológiai elváltozást. A lelki tényezők többfélék lehetnek, hiszen a múlt emlékei sokszor észrevétlenül beárnyékolják a jövő fantáziáit. A nagycsaládok felbomlása révén könnyen előfordulhat, hogy a reménybeli kismamának semmiféle tapasztalata sincsen a csecsemő gondozásában, komoly félelmei vannak a szüléssel kapcsolatban, és nem biztos benne, hogy párkapcsolata – jó esetben házassága – elég tartós lesz-e ahhoz, hogy a következő 20 év legfontosabb része egy olyan gyermek legyen, akit még nem is ismer. Emellett felmerülhet a félelem, hogy nem lesz tökéletes anya, pedig manapság minden médium a tökéletesség privilégiumát hirdeti. Szerencsére a lélektan már régen bebizonyította, hogy a csecsemő alkalmazkodó lény, akinek bőven elegendő egy „elég jó anya”, aki néha fáradt, ideges, mérges, de alapvetően szereti gyermekét és igyekszik igazodni az igényeihez.

A múltbeli problémák tisztázása is segíthet

A fogamzási problémákhoz tehát sokféle szorongás társulhat még akkor is, ha előidézőjük valamilyen testi tünet. Ez a kényszer szülte türelmi időszak azonban utólag hatalmas előnyt jelenthet azokkal a párokkal szemben, akiknek nincs idejük lelkileg felkészülni és fantáziálni a gyarapodó családról. A várakozás ideje egy olyan időszak lehet a nő életében, amikor végre befelé figyel, és feltehet magának olyan kérdéseket, amelyekre még nem jutott ideje. Ilyenkor tehát lehetőség nyílik az önvizsgálatra, a saját szülőkkel való kapcsolat tisztázására, valamint a jövőbeli elképzelések megfogalmazására. Ha ezeket – lehetőleg a párjával együtt – segítővel, vagy anélkül megteszi, akkor utólag talán nem is bánja, hogy a biológiai óra nem tisztelte a határidőnaplóját.

4.)
A magyar párok ötöde meddőségi problémákkal küzd
http://index.hu/tudomany/biotech/medd220109/

A házaspárok húsz százaléka meddőségi problémákkal küzd Magyarországon a legfrissebb statisztikai adatok szerint, azaz minden ötödik pár szembesül azzal a ténnyel, hogy nem akkor és nem úgy érkezik a gyermekáldás, ahogyan eltervezte. A témában közel 400 ezer embert érintett és számuk napról napra növekszik.

A meddőséggel érintett pároknak csak 15 százaléka fordul orvoshoz, aminek több oka lehet, például, hogy korlátozott a tájékozódási lehetőség: az újságok csak érintőlegesen foglalkoznak a témával és többnyire a lombikbébiprogramot ismertetik. A másik ok, hogy a meddőség még mindig tabutéma, sokan szégyenként élik meg helyzetüket, titkolják és nem tudják, hová fordulhatnak.

Szakemberek szerint a gyermekáldás elmaradásáért közel fele-fele arányban felelős a nő és a férfi. A nőknél a leggyakoribb okok az anatómiai elváltozások, betegségek, mint az endometriózis, a petevezeték-elzáródás és a policisztás petefészek. A férfiaknál a meddőség háttere legtöbbször az elégtelen mennyiségű és minőségű a spermium. Befolyásolhatja még a termékenységet az egészségtelen táplálkozás, a stresszes életmód, a rendszertelen életvitel, de az is, hogy ma 30 éves kor alatt nemigen terveznek gyermeket a párok.

Döbbenetes arányban romlik a férfiak termékenyítőképessége. A 40-es években még 200 millió volt milliliterenként a normálisnak tekintett hímivarsejt-koncentráció alsó határa. Ez a 70-es évek közepére lecsökkent 120 millióra, aztán a 80-as években 50 millió lett, ma pedig 20 milliónál tartunk, ennyinél mondjuk hogy normális spermiumszámról van szó” – mondta el Kopa Zsolt főorvos, andrológus és urológus szakorvos.

Hasonló fontosságú tényező a hímivarsejtek mozgása, alaki épsége is, amely szintén folyamatosan romlik. Mindezekért a hormonális változások tehetők felelőssé, amelyeket a környezetszennyezés okoz, és befolyásoló tényező a helytelen életmód is. Ha a tendencia nem változik, a következő generációknak csak töredéke élheti át a természetes fogantatás örömeit. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a folyamat nem megállítható, legfeljebb mérsékelhető.

3.)
Szülés, születés – A test és a tudat szoros kapcsolata
Idézet Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez c. könyvéből


Általában egymástól elkülönülő részekként tekintünk a testünkre és a tudatunkra? Ha igen, akkor hasonlítunk a nyugati kultúrában nevelkedett nők többségéhez. Már életünk korai szakaszában olyan üzenetekkel bombáztak minket, amelyek szerint a gondolataink és érzéseink nem befolyásolják a testünk működését. Hasonlóképpen a nyugati orvoslás is teljesen elkülöníti a testet és a tudatot. A gondolatok és az érzések lényegtelenek a testi egészség szempontjából. A kultúrkörünk arra tanít, hogy amikor valami nem jól működik a testünkben, akkor gyógyszeres beavatkozásra vagy műtétre van szükségünk.
A test és a tudat kapcsolatának jelentéktelenségét hangsúlyozó orvosi filozófia alól egyetlen nevezetes kivétel van: a jól dokumentált placebo-hatás. Ez a jelenség akkor figyelhető meg, amikor valódi gyógyszer helyett cukor-pirulát adnak a betegnek, aki viszont hisz a “gyógyszer” gyógyító erejében. Vannak olyan emberek, akik a placebo hatására teljesen kigyógyulnak a bajukból, bármilyen természetű legyen is az. Ezekben az esetekben az ember elhiszi, hogy a teste meg fog gyógyulni. Ez a hit elősegíti a valós gyógyulást. A placebo pozitív gondolkodásra sarkallja az embert. Annak ellenére, hogy az orvosi kultúra elismeri a placebo-hatást, a vajúdással és a szüléssel kapcsolatos hagyományos elméletek ritkán tulajdonítanak jelentőséget a test és a tudat kapcsolatának.
A munkám elején végigkísért első tíz szülésből kettő ráébresztett arra, milyen erős ez a test-tudat kapcsolat a vajúdás és a szülés alatt. Az első nyolc nő az orvosi- és bábatankönyvekben leírtak szerint vajúdott. Elkezdődtek a kontrakciók és a nők méhszája – a méh alsó felén lévő gyűrű alakú nyílás – folyamatosan tágult. A két következő esetben viszont 7 centiméternél (10 centiméter a teljes tágulás) leállt a folyamat, és mindkét nő méhszája órákon át változatlan méretű maradt függetlenül attól, hogy milyen lassan és mélyen lélegeztek, hogy milyen nyugodtan fogadtak minden egyes hullámot (kontrakciót). Egyik esetben sem különbözött a nők méhszája a többi nőétől, de mégis nyilvánvalóan másként viselkedett. Nagyon érdekelt, hogy miért, de a szülészeti tankönyveim semmilyen utalást nem tettek a lehetséges okokra.
Az első esetben a vajúdó nő egy közeli barátnőjének látogatása idézett elő drámai változást a vajúdás menetében. Amikor behívták a szobába, ahol a szülés zajlott, a barátnő megkérdezte: “Beszélt neked Sheila [a vajúdó asszony] az édesanyjáról?” Ezeknek a szavaknak a hallatán megborzongtam. Megtudtam, hogy az éppen vajúdó kismamát örökbe fogadták, és annak idején elmesélte a barátnőjének, hogy azzal a félelemmel nőtt föl, hogy a biológiai édesanyja belehalt a szülésbe. Nyilván szégyenkezett emiatt vagy már messze túlhaladt a vajúdásnak azon a pontján, hogy el tudta volna mondani: fél, hogyha átadja magát a vajúdás erejének, akkor meg fog halni. Miután szavakba öntötték ezt a mély félelmét, a méhszája ellazult és korábban nem látott képességekről tett tanúbizonyságot. Nem telt bele sok idő, és teljesen kitágult. A titkos félelem kimondása után alig két órával egészséges kisbabája született. Mély nyomot hagyott bennem, hogy egy kimondatlan szörnyű gondolat ilyen erőteljesen befolyásolhatja a női test rendes fiziológiai működését. Ugyanakkor örömmel vettem tudomásul, hogy létezik verbális megoldás ilyen helyzetekre, és szükségtelen ilyenkor a gyógyszeres orvosi beavatkozás vagy a műtét.
A második esetben az asszony méhszája szintén 7 centiméteresre tágult, majd több mint egy napig így is maradt az erőteljes hullámok ellenére. Az előző anyához hasonlóan ő is az első babáját várta és nagyon örült a várandósságnak. Biztos voltam abban is, hogy Pamela nem fél, hogy meghalhat szülés közben, így teljes rejtély volt a számomra, miért nincs előrelépés ilyen hosszú időn keresztül. Jó pár óra eredménytelen vajúdás után megkérdeztem, van-e valami, ami a szívét nyomja. Nagy meglepetésemre azt válaszolta, hogy van. Visszagondolt azokra az esküvői fogadalmakra, amelyeket a férje és ő írt a hónapokkal azelőtti szertartáshoz. Pamela bele akarta foglalni az egész életre szóló elkötelezettséget, de a férje vonakodott ilyen messzire menni. Ahogy ezt mesélte, ugyanazt a bizsergést éreztem a testemben, mint amikor annak a másik asszonynak a barátnője elmesélte a történetét.
Mivel nem volt más ötletem, tanácsot kértem Stephentől, a férjemtől, aki történetesen Pamela közeli barátja volt. Azt javasolta, hogy adjunk lehetőséget a házaspárnak esküjük elismétlésére úgy, hogy ez alkalommal benne legyen az “ameddig a halál el nem választ” is. Megkérdeztem a pár véleményét, és ők beleegyeztek. Pamela két-két hulláma között elismételték a kiegészített házastársi esküt, majd ezt követően két órán belül egészséges kisfiuk született.
Soha nem felejtem el ezeket a szüléseket. Az első pár száz szülés különösen élénken él az emlékezetemben. Ez a két szülés azért tölt be ilyen fontos szerepet az emlékeimben, mert általuk valami rendkívül értékeset tanultam meg. Rájöttem, hogy a kimondott igazságok néha ellazíthatják a medence izmait, mivel levezetik a szülés előmenetelét gátló érzelmeket.

Forrás: Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez c. könyve

2.)
A tudat fejlődése és hatalma


Megismerésünk végesnek tűnik, és az is marad, amíg határt szabunk neki. Hisz elsősorban az igaz vagy nem igaz folyamatos szembeállításával, és csak egy bizonyos nézőpontból vizsgáljuk az eseményeket. Egyértelműen komolytalan elképzelésnek tűnik például, hogy egy tárlatot kulcslyukon keresztül nézzünk végig! Ahelyett, hogy körbejárnánk, közelről és távolról is gyönyörködnénk a képekben, tárgyakban, megszemlélnénk, esetleg megtapintanánk őket, csak szűk, egyoldalú és távoli rátekintést engedélyezzünk magunknak! Beláthatjuk, ily módon csak minimális információt kapunk az egészről! A megoldás természetesen adott. A nézőpontunk változtatásával felszabadíthatjuk magunkat, alternatívákat sorolhatunk fel a megoldásra, és kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. A tudományos kutatásban is elértünk az eddig működtetett és a megismerést segítő rendszerek határáig, és mert a megoldási lehetőségek már szűkösek, ezért a továbblépéshez új nézőpontokra tehát paradigmaváltásra van szükség.

A környezeti impulzusokra, azaz fizikai behatásokra, stresszre, emóciókra megváltozik az izomerő, a reflexek, az immunműködés; ezek a hatások ma már bizonyítottan elkülöníthetők és mérhetők.

Voll bizonyította, hogy a különböző behatások elektromos változásokat idéznek elő a szervezetben, és olyan gyenge intenzitású jelek gyógyító hatása is kimutatható, mint a homeopatikumok. A korábban csak empirikus módon használt kineziológiai izomteszt hatásmechanizmusára is fény derült az elektrofiziológiai kutatások által. A létrejött izomerősödés reprodukálható így a kineziológiai izomteszt tudományosan elismertté vált.

Részletes leírás/Forrás: http://www.orvosok.info/html/tudatfejlodese

1.)
Teherbeesés, terhesség, szülés
Első döntésünk: a születés


A kineziológiával kezelt gyerekek problémamentesen születnek. A születés a gyermek első döntése. A császáros, beindított szülésekkel felülbírálják a gyerek döntését, erőszakot követünk el a gyereken. A császármetszéses emberek gyakran döntésképtelenek. Ezt a problémát is lehet oldani. Meg kell velük értetni, hogy nem azért születtek császármetszéssel, mert nem tudtak dönteni, hanem egyéb szempontok miatt, amelyek veszélyeztették az életüket. Nem azért lesznek valakinek pszichés vagy szomatikus tünetei, mert tegnap történt vele valami. Hanem azért, mert nagyon régről tárolunk érzelmi traumákat és egyfajta viselkedési mintát, és azt folyamatosan működtetjük. Mindig a múltban kell keresni az érzelmi okokat.

A nem tervezett gyerekeknél a szülők bizonytalansága iszonyatos félelmeket okoz.

Részletes leírás/Forrás: http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/online/dieta/2002/5/szulet.htm